Kanaaltunnel.com

Kanaaltunnel feiten en andere leuke informatie

Hier vind je allemaal leuke interessante Kanaaltunnel feiten en andere handige informatie. Wist je dat de Kanaaltunnel onder zee doorgaat?

De Kanaaltunnel, ook bekend als Eurotunnel of Chunnel (in Engeland), is een tunnel die het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk met elkaar verbindt. Op deze pagina vind je allerlei interessante feiten en informatie over de Kanaaltunnel, waaronder details over de bouw, geschiedenis en werking van deze onderzeese tunnel.

De bouw van de Kanaaltunnel

De Kanaaltunnel, een indrukwekkend bouwproject, werd officieel geopend op 6 mei 1994. De bouw begon in 1988 en het duurde zes jaar om de tunnel te voltooien. Dit megaproject werd gerealiseerd door TransManche Link, een consortium van Britse en Franse bouwbedrijven. De totale kosten van de bouw waren ongeveer 4,65 miljard Britse ponden.

Kanaaltunnel Lengte: Eén van de langste onderwater tunnels

De lengte van de Kanaaltunnel is 50,45 kilometer, wat hem één van de langste onderzeese tunnels ter wereld maakt. Om een idee te krijgen van hoe lang dit is: het is bijna de afstand van Londen naar Brighton! Deze opmerkelijke lengte is niet gebruikelijk voor onderzeese tunnels, wat de Kanaaltunnel uniek maakt.

Sneller reizen naar VK en het vasteland

De tunnel werd gebouwd om een snellere en meer betrouwbare verbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa te bieden. Veel mensen verwarren de Kanaaltunnel met Eurotunnel, maar Eurotunnel is het bedrijf dat de treindiensten exploiteert. Eurotunnel heeft onlangs zijn naam veranderd naar Getlink.

"Enterprices of this scale and scope have always shared an element of the unpredictable."

De lengte, breedte en diepte van de tunnel

De Kanaaltunnel is een engineering meesterwerk. Het is één van de langste onderzeese tunnels ter wereld met een totale lengte van 50,45 kilometer, waarvan 37,9 kilometer onder de zeebodem van het Kanaal ligt. De tunnel bevindt zich op een diepte van ongeveer 40 meter onder de zeebodem.

Gaat de Eurotunnel onder water door?

Ja, de Kanaaltunnel loopt onder het Engels Kanaal door. De tunnel bestaat uit drie buizen: twee voor het treinverkeer (heen- en terugweg) en één servicetunnel voor noodgevallen.

Hoe werkt de Eurotunnel?

De trein inrijden met auto eurotunnel calais
Zo rijdt je met de auto de autotrein in, lees hier over: met de auto door de Kanaaltunnel

De Eurotunnel bestaat uit drie parallelle tunnels: twee voor de treinen en één voor noodgevallen. De LeShuttle autotrein vervoert voertuigen, inclusief auto's, motorfietsen, campers en bussen, door de tunnel. De reis duurt ongeveer 35 minuten. Voetpassagiers kunnen niet gebruikmaken van de LeShuttle, maar kunnen wel reizen met de Eurostar, de enige passagierstrein die door de tunnel rijdt.

Voor een reis door de Eurotunnel rijd je met je voertuig naar Coquelles, nabij Calais in Frankrijk. Daar check je in en passeer je zowel de Franse als Britse douane. Vervolgens rijd je met je auto de trein in en wacht in je voertuig. Binnen 35 minuten brengt de trein je naar de overkant, waar je aankomt in Folkestone, Engeland.

Kun je door de Kanaaltunnel rijden

Nee, het is niet toegestaan om zelf door de Kanaaltunnel te rijden. De LeShuttle treinen vervoeren voertuigen door de tunnel. In de praktijk rijd je met je voertuig de trein op, en na 35 minuten kom je aan de andere kant van het Kanaal aan.

Start en einde van de tunnel

Afhankelijk van je vertrekpunt begint de tunnelreis in Frankrijk in Coquelles, nabij Calais, en eindigt in Folkestone, Engeland. Vertrek je vanuit Engeland, dan begint je reis in Folkestone en eindigt deze in Coquelles.

De treinen die door de Kanaaltunnel rijden

Er rijden verschillende soorten treinen door de Kanaaltunnel:

  • LeShuttle: Deze trein vervoert passagiers met voertuigen door de tunnel. Zowel auto's, motoren, campers als bussen zijn toegestaan.
  • Eurostar: De enige passagierstrein die momenteel door de tunnel rijdt, vertrekt vanuit Nederland (Amsterdam, Rotterdam), België (Brussel) of Frankrijk (Lille, Parijs). Er zijn geruchten dat andere vervoerders, zoals Evolyn en Heuro, binnenkort ook door de tunnel zullen rijden.
  • Goederenvervoer: Speciale treinen voor vrachtvervoer, waarop vrachtwagens kunnen rijden en worden vervoerd. Lees hier meer over Eurotunnel Freight.

Belastingvrij shoppen Kanaaltunnel

Een extra voordeel van reizen via de Kanaaltunnel is de mogelijkheid om belastingvrij te shoppen. Na het inchecken kun je in de LeShuttle terminal belastingvrije goederen kopen, waaronder alcohol en andere producten.

De Kanaaltunnel blijft een mooi stukje infrastructuur dat zowel historisch als technologisch van groot belang is. Of je nu reist voor werk of plezier, de tunnel biedt een snelle en efficiënte manier om het Kanaal over te steken.

Inhoud

Kanaaltunnel.com is jouw uitgebreide gids voor reizen met de trein naar Engeland door de tunnel onder het kanaal. Of je nu reist per autote voet, of gewoon actuele informatie zoekt, wij verstrekken alle belangrijke details voor een vlotte oversteek via de Kanaaltunnel. Kom meer te weten over de Eurostar treindiensten, de Shuttle voor voertuigen, de huidige prijzen en alternatieven zoals veerboten.

🇩🇪 Armelkanaltunnel – 🇫🇷 Tunnel sous la Manche – 🇮🇹 Tunnel della Manica – 🇬🇧 Channel Tunnel Chunnel