Hond mee naar Engeland via Kanaaltunnel
Reizen met je hond via de Kanaaltunnel: een comfortabele rit in je eigen auto, binnen 35 minuten in Engeland! Let wel op de regels, want zonder deze na te leven, kan je viervoeter niet mee.
Wil je je hond meenemen naar Engeland via de Kanaaltunnel? Dat kan! Zorg er wel voor dat je alle regels en vereisten goed kent en opvolgt. Als je dit niet doet, kan je hond helaas niet mee. Op deze pagina vind je alle nodige informatie, de regels die je moet volgen, hoe het proces werkt, en we geven je ook enkele handige tips.
Regel voor je vertrek vaccinaties en documenten
Bij de terminals in Calais en Folkestone moet je jouw huisdier aanmelden bij de speciale receptie voor huisdieren. Daar controleren ze of alle papieren van je huisdier in orde zijn. Zonder de juiste documenten mag je huisdier niet mee. Zorg ervoor dat je huisdier een geldig Europees paspoort heeft, een microchip, een inenting tegen rabiës en, in het geval van honden, een behandeling tegen lintwormen.
Europees paspoort voor je huisdier
Sinds 1 januari 2021 heeft Groot-Brittannië een nieuwe status binnen het EU Pet Travel Scheme. Voor reizen naar Groot-Brittannië kun je een Europees Dierenpaspoort gebruiken dat in de EU of vóór 1 januari 2021 in Groot-Brittannië is afgegeven.
Echter, voor reizen vanuit Groot-Brittannië naar de EU heb je een gezondheidscertificaat (Animal Health Certificate, AHC) nodig in plaats van een Brits afgegeven Europees Dierenpaspoort.
Microchip verplicht
Voor identificatie van je huisdier (kat, hond of fret) is een microchip nodig, geplaatst vóór de eerste rabiësvaccinatie. Het chipnummer moet overeenkomen met het nummer in het reisdocument van het dier. Een tatoeage is alleen geldig als identificatie als deze vóór 3 juli 2011 is gezet.
Inenting tegen rabiës (hondsdolheid
Om je huisdier mee te nemen naar Groot-Brittannië moet het gevaccineerd zijn tegen rabiës, en dit kan pas als het dier minimaal 12 weken oud is. Deze vaccinatie moet duidelijk vermeld staan in het reisdocument van het huisdier, met details zoals de naam en fabrikant van het vaccin, start- en einddatum van de geldigheid, en de naam, handtekening en stempel van de dierenarts.
Na de eerste vaccinatie moet je 21 dagen wachten voordat je met het dier naar Groot-Brittannië mag reizen. Voor latere bezoeken is geen wachttijd nodig, mits de vervolgvaccinaties op tijd worden gegeven en correct worden geregistreerd door de dierenarts. Als het vaccin in twee delen wordt gegeven, begint de 21-daagse wachttijd na de tweede toediening.
Je mag alleen naar Groot-Brittannië reizen binnen de geldigheid van de laatste vaccinatie.
Behandeling tegen lintwormen is verplicht voor honden
Voor je hond naar Groot-Brittannië reist, is een behandeling tegen lintwormen verplicht. Deze behandeling moet door een dierenarts gebeuren tussen 24 uur en 120 uur (5 dagen) voor de aankomst in Groot-Brittannië. De exacte datum en tijd van de behandeling moeten in het reisdocument van de hond staan.
De lintwormbehandeling moet:
- Uitgevoerd worden door een dierenarts.
- Praziquantel bevatten, specifiek tegen de Echinococcus-lintworm.
Producten zoals Stronghold, Advocate, Frontline, Frontline Combo, Nexgard en Nexgard Spectra zijn niet geldig.
Honden die alleen met deze middelen behandeld zijn, worden niet toegelaten in Groot-Brittannië.
De reis door de Kanaaltunnel met hond of huisdier
Reizen met je hond via de Kanaaltunnel is handig en snel; de reis duurt maar 35 minuten. Gedurende deze tijd blijft je hond comfortabel in je eigen auto. Zo gaat de reis met je hond door de Kanaaltunnel:
- Laat je huisdier controleren bij de speciale dierenreceptie op de Franse terminal in Calais. Dit kan 1 minstens 1 uur voor en maximaal 4 uur voor vertrek.
- Bij de dierenreceptie ontvang je een sticker en een speciale hanger voor je hond. Bevestig de sticker op de voorruit van je auto.
- Daarna ga je naar de check-in waar je ticket wordt gescand.
- Vervolgens rijd je naar de douane, daar worden alle documenten gecontroleerd, inclusief jouw eigen geldige paspoort.
- Volg de borden naar de trein.
- Een medewerker bij de trein geeft aan waar je de trein in kunt rijden.
- Rijd door tot een medewerker aangeeft waar je moet stoppen.
- De trein vertrekt zodra deze vol is, en de reis duurt 35 minuten.
- Bij aankomst openen de poorten en kun je de trein uitrijden.
Op de terminal zijn er speciale uitlaatgebieden met kunstgras en gratis afvalzakjes voor je hond.
Boeken en extra kosten
Tijdens het boeken van je ticket moet je meteen aangeven dat je met een huisdier reist. Kies eerst de gewenste reisdatum en tijd. Daarna selecteer je je vervoermiddel en geef je aan welk type huisdier je meeneemt en hoeveel. Hieronder zie je hoe het boekingsproces in zijn werk gaat.
Houd er rekening mee dat er extra kosten zijn voor het meenemen van een huisdier. Voor het meenemen van een huisdier betaal je namelijk 27 euro per enkele reis.
Aankomst in Engeland
Nadat je in Folkestone bent aangekomen, kun je meteen de trein verlaten en de snelweg M20 oprijden. Hier kun je hond ook even uitlaten bij de daarvoor bestemde gele uitlaatplekken. Deze uitlaatplaatsen bevinden zich achter het tankstation, net nadat je de trein hebt verlaten.
Terugreis: Van Engeland naar Nederland
Voor de terugreis van Engeland naar Nederland is geen behandeling tegen lintwormen vereist. Echter, het is van uiterst belang om de benodigde documenten, zoals je paspoort en andere vereiste papieren, bij de hand te hebben. Bij aankomst in Folkestone, dien je je te melden bij de dierenreceptie. Voordat je incheckt, dien je langs de Pet Reception te gaan, die duidelijk herkenbaar is aan de pootafdrukken.
Zorg ervoor dat je minstens 1 uur voor vertrek bent aangemeld, en vergeet niet de speciale hanger die je bij het inchecken hebt ontvangen te tonen. Je kunt je tot maximaal 4 uur voor vertrek aanmelden.
In Folkestone zijn er ook voldoende uitlaatplaatsen voor je hond, deze zijn aangegeven met gele markeringen.
Handige tips om rekening mee te houden
Veel mensen ervaren reizen via de Kanaaltunnel met hun huisdier als erg ontspannend. Je huisdier kan gewoon in de vertrouwde omgeving van de auto blijven en binnen 35 minuten ben je aan de overkant. Om je reis nog gemakkelijker en soepeler te laten verlopen, hebben we hieronder enkele tips voor je:
- Er zijn speciale uitlaatplekken waar je je hond even lekker kunt laten uitrennen voor vertrek. Houd er rekening mee dat op drukke dagen de wachttijd kan oplopen.
- Bij aankomst in Folkestone is er ook gelegenheid om je hond even uit te laten.
- In de terminal in Calais is er een drive-thru huisdierenreceptie. Als deze geopend is, kun je deze gebruiken, en je hond kan gewoon in de auto blijven. Let op dat de microchip van je hond gescand moet worden.
- Zorg ervoor dat je je reserveringsnummer en tickets bij de hand hebt bij de huisdierenreceptie, zodat het inchecken soepel verloopt.
- Houd je strikt aan de regels, inclusief de tijden voor lintwormbehandeling (minstens 24 uur en hoogstens 120 uur), anders wordt je hond niet toegelaten.
Inhoud
Kanaaltunnel.com is jouw uitgebreide gids voor reizen met de trein naar Engeland door de tunnel onder het kanaal. Of je nu reist per auto, te voet, of gewoon actuele informatie zoekt, wij verstrekken alle belangrijke details voor een vlotte oversteek via de Kanaaltunnel. Kom meer te weten over de Eurostar treindiensten, de Shuttle voor voertuigen, de huidige prijzen en alternatieven zoals veerboten.